lørdag 17. november 2012

IKT en ressurs


Har hentet et utdrag fra oppgaven om IKT i skolen, som jeg skrev i forbindelse med den selvvalgte oppgaven. Her er noen argumenter på hvorfor IKT burde være en stor del av undervisningen i skolen i dag.

"Læreplanen i norsk er tydeleg på elevane skal ha kunnskap om digitale verktøy. Dette kommer fram gjennom den grunnleggande ferdigheita - å kunne bruke digitale verktøy og det kommer også frem gjennom kompetansemåla i faget. LK06 seier ”Bruk av digitale verktøy kan støtte og utvikle elevenes kommunikasjonsferdigheter og presentasjoner” (Udir, grunnleggende ferdigheter). Her kjem læreplanen inn og seier noko om korleis digitale verktøy kan være med på å støtte læringa i faget. Vi lever i eit samfunn der IKT har ein stor plass i kvardagen vår, og elevane møter ulike tekstformer gjennom vårt multimodalt samfunn. I skolen skal vi utdanne og danne elevar til eit yrke og til eit samfunn vi ikkje veit noko om enda. Vi veit ikkje korleis samfunnet er når dei i første klasse er vaksne og klar for utdanning og jobb. Men eg trur at vi kan ta høgde for at IKT vil vere ein like, om ikkje større, del av samfunnet da enn nå. Derfor meiner eg at bruken av digitale verktøy er viktig, og om ein kan bruke den i samsvar med for eksempel norskfaget for å utvikle og styrkje læringa til elevane. 

Gjennom PILOT prosjektet kom det frem at elevar som brukte IKT i undervisninga kom betre ut i kunnskapstestar enn dei elevane som ikkje brukte IKT. Språkfaga var eit av dei faga der ein kunne sjå at IKT hadde størst påverknad på dei faglege resultata. Og forskarane i denne undersøkinga konkluderte med at IKT var ein viktig ressurs i undervisninga".


Hva er deres tanker om at IKT er med på å påvirke de faglige resultatene til elevene i en positiv retning?

fredag 9. november 2012

Å regne i norsk?

Jeg leste Guros blogginnlegg om det å regne i norsk, og ville derfor skrive et innlegg om dette. Å regne i norsk er en av de fem grunnleggende ferdighetene. Og LK06 sier  

"Å kunne regne i norsk er en ferdighet som forutsetter et annet språk enn verbalspråket. Men disse språkene har et felles kunnskapsområde når det gjelder begrepsutvikling, logisk resonnement og problemløsning. Det gjelder også forståelse for form, system og komposisjon. Ved lesing av sammensatte tekster og sakprosa blir arbeidet med grafiske framstillinger, tabeller og statistikk viktig for forståelse" (Udir, grunnleggend ferdigheter). 

Hvordan kan vi i praksis jobbe med denne ferdigheten? Jeg tenker at vi gjennom rim, regler, sanger og ulike tekster møter jobber med nettopp denne ferdigheten. Her kan vi telle og lage grupperinger av hvor mange ganger vi finner tallet tre i et eventyr. I praksis ved en skole her i Bodø jobbet 3. klassingene med ordenstall. Hvordan skrives de, bruker vi tall og punktum, bruker vi bokstaver eller kan vi bruke begge? De jobbet da med rim, reglen og dikt der ordenstallene kom frem. Sånn som i dette rimet 

Den første lille grisen
fikk lov til å gå på isen.
Den andre lille grisen
fikk lese avisen.
Den tredje lille grisen
fikk jakka til polisen.

Den fjerde lille grisen
fikk slått av litt på prisen.
Den femte lille grisen
Fikk bare slutte visen,
og visen slutter her.
Og derfor kan den aldri
bli lenger en den er.


Noen oppgaver handlet bare om å lese slike dikt og rim, andre ganger skulle de sette ring rundt ordenstallene. (tallene gikk høyere opp enn i dette diktet). Vi som studenter lagde en oppgave der de mått bruke kroppen som verktøy. Alle elevene fikk et nummer eller et ordenstall og de måtte samarbeide om å stille seg i en stigende rekkefølge etter hvordan tall de hadde. Så måtte de si høyt i tur og orden i rekkefølge tallene eller ordenstallene høyt. (første, andre, tredje, fjerde osv eller 1, 2, 3 osv). 

Sikkert mange andre muligheter for å jobbe med denne grunnleggende ferdigheten, men dette er noen av mine erfaringer og ideer. Har dere flere? :)