mandag 29. oktober 2012

Hjelp meg!

I forbindelse med arbeidskravet selvalgt emne i Norsk2, trenger jeg hjelp fra dere. Jeg vil skrive om bruken av digitale verktøy i skolen, men problemstillingen har jeg ikke helt klar enda.




Vi har skrevet mye positivt om digitale verktøy i skolen, men hva med de negative? Finnes det noen negative sider ved å bruke data i skolen? Sett i forhold til elevenes læring selvfølgelig. Det har vært interessant å høre deres meninger om bruk av digitale verktøy i skolen, trenger ikke være negative sider. Kanskje dere har eksempler fra praksis som berører dette?



Håper på svar :)

Montessoriskole

I forbindelse med min lille ferie hjemme sist uke, hørte jeg om Montessoriskole- en privatskole som er litt annerledes enn den "vanlige" skolen. Jeg ble nysgjerrig selvsagt, og undersøkte litt rundt denne typen skole.

Montessoriskolen er basert på det pedagogiske synet til italienske Maria Montessori, hun satte barns egenverdi, læring uten negative inntrykk og søken etter kunnskap selv som hovedfokus. Montessori mente at barn var ulike både fysisk, den sosiale utviklingen, intellektuell innenfor samme alersgruppe. Derfor har Montessoriskoler og barnehager aldersblandede grupper. Fordi det er da lettere å finne noen på samme modningsnivå som en selv. Dessuten er det mulig for de eldre barna å gi veiledning til de yngre barna- de blir ressurser i arbeidsgruppen. 

Frihet står sterkt i denne skolen. Barn  kjenner best sine egne behov og interesser, derfor skal de ha firhet til å velge arbeidsoppgave og frihet til å jobbe uforstyrret. Det er ikke snakk om frihet fra noe, men frihet til noe- arbeid, utvikling og vekst! Men ingen firhet får gå utover andres arbeid og frihet.


"Vi har for vane å kontrollere barn, men dette kan være direkte skadelig, fordi det kan føre til at deres spontane aktivitet ødelegges. Vår plikt overfor barnet er å hjelpe det til å mestre handlinger som naturen har ment det skal klare." (Maria Montessori, Montessorimetoden 1909)

Det er viktig med et tilrettelagt læringsmiljø, det er lite lærerstyrt undervisning men lærere er veiledere i elevenes arbeid. Klasserommet er inndelt i fag, slik at barna kan finne frem utstyr selv etter hva de arbeider med. Montessoriskolene har stor tro på å gå fra det konkrete til det abstrakte, derfor er konkretiseringsmaterialer en viktig del av læringen på skolen.

For å lese mer om Montessoriskolen og dens pedagogikk se HER!






Synes skolen og det pedagogiske syn virker interessant, hva synes dere?




søndag 21. oktober 2012

Høst 2012

 

Disse bildene er tatt fra Lofoten, høsten 2012. Satt sammen som en plakat i programmet Scribus. Jeg personlig liker Scribus, der en kan lage ulike plakater med bilder og tekst. Har hatt noen problemer som for eksempel at teksten endrer seg fra skissa til pdf og at filen ikke kan flyttes på til andre mapper for da åpner ikke plakaten seg med bildene. Det kan hende det finnes enkle løsninger på dette, så si i fra om dere har opplevd lignene og eventuelt om noen har løsninger på problemene!

For å lese mer om Scribus som program se bloggen til Thomas !

torsdag 18. oktober 2012

LasseMajas Detektivbyrå

Jeg var på biblioteket for å låne noen bøker til meg selv, var jeg innom barneavdelingen. Der fikk jeg øye på en serie jeg aldri har hørt om. Nemlig LasseMajas Detektivbyrå. Jeg bladde litt gjennom noen av bøkene, og bestemte meg for å ta med meg noen hjem. Bøkene var lettleste og spennende. Alle bøkene handler om Lasse og Maja som bor i Valleby, her hjelper de politiet med å løse ulike saker. Det finnes (etter det jeg har funnet ut) 21 bøker i denne serien. Forfatteren er Martin Widmark, det betyr at bøkene er svenske- men de er oversatte til norsk. Mange morsomme tegninger som er illustrert av Helena Willis.













Kart over Valleby i hver bok, noe som kan komme godt med når en skal være med å løse mysterier som foregår i denne byen.







Disse bøkene vil jeg ta med meg i minnet til når jeg skal ut i skolen, slik at jeg har forslag til hva elever kan lese.